Фибри – връзката им със здравословното отслабване

Диетичните фибри са въглехидрати на растителна основа, които не могат да се усвоят в тънките черва, за разлика от захарта и нишестето. Включването на много фибри в диетата може да увеличи усещането за пълнота, което потенциално води до загуба на тегло. Храните, богати на фибри, включват: пълнозърнести зърнени храни за закуска, пълнозърнести макаронени изделия, пълнозърнест хляб, овес, ечемик и ръж Плодове и зеленчуци грах, боб и варива ядки и семена.

Една възникваща област на изследване е фокусирането върху ролята на бактериите в червата за управление на теглото. Човешките черва са домакини на огромен брой и разнообразие от микроорганизми, включително около 37 трилиона бактерии. Всеки индивид има различни сортове и количество бактерии в червата си. Някои видове могат да увеличат количеството енергия, което човек събира от храна, което води до отлагане на мазнини и наддаване на тегло.

Кои храни да добавим на масата

Някои храни могат да увеличат броя на добрите бактерии в червата, включително: Голямо разнообразие от растения: увеличаването на броя на плодовете, зеленчуците и зърнените храни в диетата ще доведе до повишено усвояване на фибри и по-разнообразен набор от чревни бактерии. Хората трябва да се опитват да гарантират, че зеленчуците и другите растителни храни съдържат 75 процента от тяхното хранене.

Ферментирали храни засилват функцията на добрите бактерии, като същевременно инхибират растежа на лошите бактерии. Киселото зеле, кимчи, кефир, кисело мляко, темпер и мисо съдържат добри количества пробиотици. Те помагат за увеличаване на добрите бактерии. Изследователите широко са изучавали кимчи, а резултатите от проучванията предполагат, че има анти-затлъстяване. Проучвания показват, че кефирът може да помогне за насърчаване на загубата на тегло при жени с наднормено тегло.

Пребиотични храни стимулират растежа и активността на някои от добрите бактерии, които подпомагат контрола на теглото. Пребиотичните фибри се срещат в много плодове и зеленчуци, особено корен от цикория, артишок, лук, чесън, аспержи, праз, банан и авокадо. Има го и в зърна, като овес и ечемик.