Йога Нидра за качествен сън

Йога Нидра за качествен сън, полезна информация от експертите по йога в София на yogasofia.com

Йога Нидра

Как малко сън може да подобри цялостното ви изживяване в йога

Йога работи не само за изграждане на сила, гъвкавост и фокус, но също така носи дълбоко усещане за спокойствие на тялото и ума. Обучението за учител по йога предлага възможност да подмладите ума си, като същевременно добавите енергия към тялото си.

Препоръчително е да завършите ежедневната си йога сесия с йога нидра (йогийски сън). Ценно допълнение към всяка йога тренировка, тя ви помага да осъзнаете различните части на тялото си, докато ги отпускате.

Докато йога сесията води до повишаване на енергийните нива в тялото, Йога Нидра помага за консолидирането и запазването на тази енергия. Това служи за отпускане на цялото тяло, подготвяйки го за медитация.

Изпълнение

Легнете по гръб в поза на труп (Шавасана). Отпуснете се, затворете очи и поемете няколко дълбоки вдишвания и издишайте. Уверете се, че дишането ви е бавно и спокойно.

Съсредоточете вниманието си върху десния си крак. Задържайки вниманието си там, продължете съзнателно да отпуснете крака си за няколко секунди. Продължете да придвижвате вниманието си нагоре по крака, глезена, прасеца, коляното, бедрото и бедрото. Отпуснете целия си десен крак по този начин.

По същия начин повторете процеса за левия си крак. Продължете да фокусирате вниманието си върху други части на тялото: областта на таза, корема, гърдите и раменете.

Насочете вниманието си към дясното си рамо и след това към горната част на ръцете и предмишниците, дланите и върховете на пръстите. След като повторите това за лявата ръка, преминете към шията и лицето, накрая завършвайки в горната част на главата си.

Вдишайте дълбоко и съзнателно изпитайте усещането в тялото си. Останете в това спокойно състояние поне 10 до 15 минути.

Не бързайте, превъртете се на дясната си страна и останете там известно време, за да позволите на кръвното си налягане да се върне към нормалното си ниво на хомеостаза, като в същото време облекчава налягането от сърцето си. Бавно се издигнете до седнало положение и след като се почувствате комфортно, постепенно отворете очите си.

Ползите от Йога Нидра

Подготвя нервната система да абсорбира ползите от асаните.

Въпреки че може да се мисли, че йога нидра не се различава от съня, опитни йоги ще ви кажат, че практиката е по-релаксираща от обикновения дълбок сън. Редовната практика може да промени моделите ви на сън към по-добро.

Помага за изостряне на ума ви, позволявайки на човек да обработва информацията по-бързо. Редовното практикуване на йога нидра може да помогне за облекчаване на депресията, както и на тревожността. Редовното практикуване се препоръчва за студенти и тези, които трябва постоянно да упражняват интелекта си.

Постоянното правене на йога нидра също лекува много здравословни проблеми, включително храносмилателни проблеми, язви, астма, хипертония, мигрена, безсъние и др.

Йога нидра може да осигури облекчение за тези, които са уморени да се чувстват стресирани през цялото време.

Напредналите практикуващи йога са на мнение, че йога нидра може да събуди вътрешното Аз.

Йога Нидра е лесен, но ефективен начин за прекратяване на всяка йога сесия. Отпуснете се, отпуснете се и се отдайте на изживяването без усилия, което следва.

Хубаво е преди сън да направите и гимнастика за здраве

Още полезна и интересна информация може да намерите в нашата категория ПОЛЕЗНО